Buurtteams Heerlen > Wat we doen > Activiteiten en dagbesteding

Activiteiten en dagbesteding

Ook jij moet kunnen meedoen aan de samenleving

Met of zonder beperking: iedereen moet gewoon kunnen meedoen. Meedoen met werk of dagbesteding, met sociale contacten en met kansen krijgen. Dat is waar Buurtteams Heerlen voor staat. We werken eraan mee dat iedereen zoveel mogelijk deelneemt aan de samenleving. Soms lukt dat (even) niet op eigen kracht. Dan helpen we.

Je hebt een beperking zoals autisme, ADHD of een licht verstandelijke beperking. Daardoor vind je het moeilijk om mee te doen in de samenleving. Je bent op zoek naar werk, maar het lukt niet. Of je spreekt niet goed Nederlands, en mist contact in de buurt.

Elke situatie is weer anders en vraagt om een andere oplossing. Samen kijken we hoe we je verder kunnen helpen. De buurtteammedewerker bekijkt allereerst wat precies jouw vraag is. Daarna onderzoeken we wat je zelf kunt doen en wie jou hierbij kan helpen. Misschien is er een goede vriend, een familielid of een goede buur die je kan helpen. De buurtteammedewerker gaat samen met jou aan de slag of helpt je om een andere organisatie te vinden die bij jouw hulpvraag past. Het buurtteam weet ook wat er allemaal te doen is in de buurt. In de buurtpunten kun je andere buurtbewoners ontmoeten. Ook organiseren we regelmatig activiteiten waar buurtbewoners op af komen.

Groepsactiviteiten en begeleiding

We werken met verschillende vormen van begeleiding. Groepsactiviteiten organiseren bijvoorbeeld. Je hebt dan contact met stadsgenoten, al dan niet in groepen met dezelfde interesses of doelen.
Groepsactiviteiten worden ondersteund door vrijwilligers of professionals. Daarnaast bieden we begeleiding waar nodig. Vrijwilligers maken bijvoorbeeld een praatje, doen boodschappen of helpen bij de administratie of opvoeding.

Hulp bij zelfstandig wonen

Zelfstandig wonen en meedoen klinkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet altijd. Soms is daar extra ondersteuning voor nodig. Het kan zijn dat je moeite hebt met meedoen aan activiteiten, bijvoorbeeld door een ziekte of een beperking. Je kunt je huis zelf niet meer goed op orde houden. Je bent op zoek naar werk, maar het lukt niet. Of je bent de Nederlandse taal niet machtig, waardoor je contact in de buurt mist. Elke situatie is weer anders. En dat vraagt om een andere oplossing.

Sommige mensen hebben juist praktische ondersteuning nodig voor een zelfstandig bestaan. Veel ouderen of mensen met een beperking krijgen mantelzorg: hulp van familie, vrienden of buren. Je kunt ook huishoudelijke hulp aanvragen. Als het nodig is, kun je een beroep doen op extra hulpmiddelen. Ook kun je bij de gemeente speciale voorzieningen in huis aanvragen. Het buurtteam kan je hierbij ondersteunen.